Sopupeliä ja sivistynyttä harvainvaltaa

P9030429

Koska demokratian kriisi on nyt niin ajankohtainen teema, haluan puhua tänään sopuvaalidemokratiasta Humanistisessa tiedekunnassa. Tänä syksynä piti olla luvassa hallintokulttuurin muutos. Ensimmäistä kertaa hallinnon opiskelijaedustajat valittaisiin suoralla vaalilla eikä valinta tapahtuisikaan enää järjestöaktiivien kesken. Helsingin yliopiston Humanistisessa tiedekunnassa tiedekuntajärjestö Humanisticum on ilmeisesti sisäistänyt demokratian ja äänestyksen todellisen merkityksen. Humanistilistoilla kiertävässä viestissä sanotaan, että ”Humanisticum toteuttaa opiskelijajäsenten valinnan avoimena sopuvaalina.”  Avoin sopuvaali on minusta absurdi käsite: miten sopuvaali voisi olla avoin, kun sopiminen tarkoittaa aina sitä, että todellinen kamppailu ja pinnan alla kytevät ristiriidat suljetaan pois. Sopuvaali on aina suljettu ja vain joidenkin harvojen tekemä sopimus.

Ja nyt kuunnellaan vielä argumentit sopuvaalin puolesta: ”Sopumenettelyllä pyritään kuitenkin varmistamaan oppiaineiden
tasainen edustus hallintoelimissä.”  Ja mihin asioihin nämä äänestäjiä oikeudenmukaisemmat valitsijat kiinnittävät sitten huomiota: ”Ehdokkaiden valintakriteerit: hakijan oma kiinnostus, motivaatio ja valmius ottaa selvää elimissä käsiteltävistä asioista, kokoonpanosta pyritään saamaan myös oppiaineiden, sukupuolen, äidinkielin ja opintojen vaiheen suhteen edustava.” Hienoa, että Humanisticum on valmis ottamaan jälleen kerran sivistyneen itsevaltiaan aseman ja päättämään kaikkien humanistiopiskelijoiden puolesta, kuka edustaa heitä parhaiten.

Mutta olisiko tässä ehkä kuitenkin kyse siitä, että ne, joilla on ollut valtaa sopia keskenään vallan jaosta, eivät vain halua luopua siitä. Hallinnossa käytetään poliittista valtaa: se minun mielestä tulee tosi hyvin esille tästä Humanisticumin aloitteesta, joka on oikeastaan epäluottamuslause kaikkea demokratiaa vastaan. Äänestäjät eivät tiedä, kuka heitä edustaa parhaiten, mutta onneksi me tiedämme.

Meidän ei ole pakko alistua tähän. Viestistä käy ilmi myös: ”Mahdollinen äänestys toteutetaan 16. ja 17.11. sähköisenä vaalina.”  Jos me halutaan, me voidaan riitauttaa sopuvaalit. Me voidaan tuoda eripuran ääniä hallinnon konsensuspolitiikkaan.

Aivan liikaa pyritään konsensukseen kaikessa politiikassa ja konsensus on harvoin kuitenkaan sitä, mitä kukaan haluaa. Päädytään laimeisiin kompromisseihin, sisäsiisteihin ratkaisuihin, ei pystytä riitauttamaan yhtäkään väärää päätöstä eikä sitten myöskään vaikuteta mihinkään (Vihreiden politiikka Vanhasen hallituksessa on malliesimerkiksi tällaisesta konsensuspolitiikasta).  Ja avointa keskustelua pelätään, koska silloin erimielisyydet voisivat nousta esiin. Silloin voitaisiin joutua kyseenalaistamaan totuttuja käytäntöjä ja päätöksentekomenetelmiä. Silloin ei voitaisi pitää yllä neutraalia asiantuntijavaltaa, joka päättää näennäisen objektiivisesti yhteisistä asioista, vaan jouduttaisiin näkemään päätöksen teon poliittisuus ja sen takana olevien intressien moninaisuus.

En usko, että vapaat vaalit sinänsä pelastaisivat mitään muuta kuin hallinnon kasvot, jotka menetettiin yliopistolakikamppailun aikana, kun huomattiin, ettei yliopistolaisten ääni oikeastaan kuulunut hallinnon tekemisissä päätöksissä. Yliopistohallinto kärsii demokratiavajeesta ja legitimiteettiongelmasta.  Suora äänestys antaisi parhaimmillaan yliopistohallinnolle kasvojen kohotuksen ja yliopistolaisille näennäisen vaikutelman omasta demokraattisesta vaikutusvallastaan. En usko, että se itsessään muuttaisi mitään, ellei hallinnossa tehtäisi monia muitakin muutoksia, jotta hallinto olisi lähempänä yliopistolaisia ja vastuussa heille.

Sinänsä voi olla jopa hyvä, jos hallinto-opiskelijat valitaan sopuvaaleilla. Eipähän silloin kenellekään tule harhaluuloa demokratiasta, jossa hallinnon vallalla olisi legitimiteettiä. Vaikka sopuvaalit Humanistisessa tiedekunnassa onnistuisivatkin, Humanisticum ja yliopistohallinto likaavat vain omat kasvonsa, eivät muuta. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s