Tuleva Kapina 3: Työ ja liikkuvuus

Tulevan Kapinan Kolmas piiri käsittelee työtä.  Tulevan Kapinan mukaan työ koostuu kahdesta eri ulottuvuudesta riistosta ja osallistumisesta. Työ koostuu siitä, että työvoimaa pyritään riistämään tuottavuuden nimissä ja siitä, että työntekijät osallistuvat yhteiseen ponnisteluun tuotantosuhteissa. 

Kolmannessa piirissä analysoidaan tuotannon muutosta ja työvoiman uutta liikkuvuutta, mobilisaatiota, jota uusi työelämä edellyttää.  Tässä mobilisaatiossa työn kaksi ulottuvuutta riisto ja osallistuminen liittyvät yhteen: työntekijä osallistuu omaan riistoonsa pyrkiessään mukautumaan ja joustamaan.  Työntekijältä vaaditaan yhä suurempaa liikkuvuutta ja muuntautumiskykyä.  Hänestä tulee pätkätyöläinen, jonka käytettävissä oleminen on myös työtä. Työ vaatii työntekijältä työelämän ulkopuolelta hankittavia taitoja. Tavaroiden tuotannosta on siirrytty itsensä tuottamiseen. Pätkätyöläinen myy kykyjään, hänellä ei enää ole ammattia. Työllistettävyytensä eteen hänen on kehitettävä itseään. Tällöin työn ulkopuolinenkin toiminta on vain työtä varten ja työ on ainoa olemisentapa. 

Kolmannessa piirissä käyty keskustelu tuntuu linkittyvän keskusteluun työelämän prekarisaatiosta. Näkymätön komitea sanoutuu kuitenkin irti prekaariuden käsitteestä, koska se on vieläkin suhteessa työhön, vaikkakin työn hajoamiseen. Sen sijaan Näkymätön komitea julistaa, että työläisistä on tullut tarpeettomia. Tuotanto on mekanisoitunut ja automatisoitunut siinä määrin, että työntekijöiden enemmistö on käynyt tarpeettomaksi. 

Tämä työntekijöiden tarpeettomuus on saanut aikaan demobilisaation mahdollisuuden,  irtaantumisen työelämän liikkuvuuden vaatimuksesta. Tätä ehkäistäkseen yhteiskunta pyrkii keinolla millä hyvänsä työllistämään tarpeettomaksi käyneet työntekijät palvelu- ja hoivatyöhön (esimerkkeinä tekstissä ovat mm. hieronta, siivous, kodinhoito, prostituutio, tarjoilu, terapia) tai työpaikkoihin, jotka syntyvät kiristettäessä turvallisuutta, hygieniaa ja kontrollia.

Tuleva Kapina näkee nykyisen tuotannon valtavana fyysisen ja henkisen mobilisaation koneena, joka imee ihmisten energian tarpeettomaan työhön, ja lajittelee ihmiset selviytyjiin, jotka pystyvät sopeutumaan,  ja ongelmayksilöihin, jotka eivät suostu sopeutumaan vaan haluavat käyttää elämänsä johonkin muuhun tarkoitukseen kuin työhön. Pyrkimyksenä tulisikin olla demobilisaatio eli ”organisoituminen työtä vastaan sen ulkopuolella”.

Käsitellessään työntekijöiden tarpeettomuutta Tuleva Kapina jakaa työn ongelmallisesti kahtia: tuotteiden tuotantoon, joka on tätä oikeaa työtä, johon ei tarvitse enää työntekijöitä, ja hoiva- ja palvelutyöhön, joka on oikeastaan tarpeetonta työtä.  Peilaan tätä tekstissä painotettuun vanhan yhteisöllisyyden kaipuuseen:

”Työn kauhu ei ole niinkään työssä itsessään kuin vuosisatoja kestäneessä kaiken sen hävittämisessä mikä ei ole työtä: perehtyneisyys omaan naapurustoon ja ammattiin, kylään, kamppailuun, sukuun, kiintymys paikkoihin, olentoihin, vuodenaikoihin, tapoihin tehdä ja puhua.”

Suku-, naapurusto- ja kyläyhteisöjen kaipuu liitettynä palvelu- ja hoivatyön näkemiseen jonkinlaisena uutena keksintönä, jonka kapitalistinen yhteiskunta on luonut harhauttaakseen työntekijät vallankumouksellisesta joutilaisuudestaan, antaa tekstille konservatiivisen vireen. Kaivataanko tässä takaisin yhteiskuntaa, jossa miehet olivat ammatissa ja tekivät työtä, kun naiset taas tekivät sitä, mikä ”ei ole työtä”: huolehtivat kodista, lapsista, vanhuksista ja sairaista palkatta? Ketkä ovat niitä työntekijöitä, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi? Onko osa tästä ”tarpeettomasta” työstä tarkoitus palauttaa takaisin näkymättömäksi työksi, jota vielä etenkin naiset tekevät ympäri maailmaa palkkatyön ulkopuolella?

Ajatus työntekijöiden tarpeettomuudesta ja tuotannon automatisoitumisesta on länsimaakeskeinen. Myös työvoiman mobilisaation ajatus on relevantti vain koulutetun länsimaalaisen työntekijän näkökulmasta katsottuna. Samaan aikaan kun länsimaalaiset koulutetut pätkätyöläiset pyritään tekemään mahdollisimman liikkuviksi ja joustaviksi, toisten työntekijöiden liikkumista pyritään kaikilla tavoin rajoittamaan. Koulutuksesta tehdään yhä enemmän maksullista, jotta se ei olisi kaikkien saatavilla ja jotta kaikki eivät pystyisi kehittämään itseään  ja vaatimaan parempia palkkoja.  Työvoiman liikkumista maasta toiseen rajoitetaan ja kontrolloidaan. Tällä estetään se, että työntekijät voisivat vapaasti liikkua parempien työehtojen ja palkkojen perässä.  Näin halpatyövoimaa on aina saatavilla. 

Demobilisaatio vastarinnan keinona on kuitenkin kiinnostava ajatus, koska siihen sisältyy ajatus, että yhteiskunnallista kamppailua ei tule lähteä rakentamaan pelkästään työstä käsin,  ja se tuo esille palkkatyön ulkopuolisen toiminnan merkityksen.  Vaikka Näkymätön Komitea sanoutuu irti prekariaattikeskustelusta ja perustulosta, näen kuitenkin perustulon konkreettisimpana demobilisaation keinona.  Vasta kun toimeentulomme on taattu työstä  ja siihen liittyvästä kontrollista riippumatta, voimme todella rakentaa elämäämme, yhteisöllisyyttämme  ja itseämme muustakin kuin työstä käsin. 

Toinen piiri:

Multitunes: We don’t need no Bildung

Vallankumouksen Hedelmiä: Mikä pakenee

Ensimmäinen piiri:

Multitunes: The Coming Introduction

Vallankumouksen Hedelmiä: Lukupiiri Tulevasta Kapinasta

4 responses to “Tuleva Kapina 3: Työ ja liikkuvuus

  1. Paluuviite: Kaikkien maiden työläiset – rentoutukaa! | Vallankumouksen hedelmiä

  2. Paluuviite: MULTITUNES :: proletarian, funkadelicparliamentarian, pro revolt-in-the-21st-centurian :: Third Circle: Work is never over :: July :: 2010

  3. Paluuviite: Lentokenttäistyminen | Vallankumouksen hedelmiä

  4. Paluuviite: Talouskasvun on jatkuttava (tai kapitalismin on loputtava) | Vallankumouksen hedelmiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s