Porthanian kommuuni

Opiskelijatoiminta -verkosto valtasi Helsingin yliopiston Porthania -rakennuksen keskiviikkona (17.3.).   Valtauksella tanssittiin ja soitettiin musiikkia, maalattiin banderolleja ja yo-lakkeja ja keskusteltiin perustulosta.  Valtausta seuraavana päivänä oli mielenosoitus maksuttoman koulutuksen puolesta.  Porthanian valtaus on minusta esimerkki siitä, mitä opiskelijaliikkeen tulisi tehdä. Sen sijaan, että kamppailemme pelkästään jatkuvia opiskelijan aseman ja elämän huononnuksia vastaan, meidän tulee vaatia enemmän.  

Maksuton koulutus ei takaa kenellekään tasavertaista mahdollisuutta opiskeluun. Kaikilla ei nykyäänkään ole samanlaista taloudellista mahdollisuutta täysipäiväiseen opiskeluun. Toimeentulo on keskeinen osa opiskelijan asemaa. Vain taattu toimeentulo mahdollistaa tasavertaisen opiskelun.  Opintotuki ei riitä elämiseen: sen lisäksi täytyy tehdä töitä tai/ja ottaa lainaa. Opintotuki on vastikkeellista ja opiskelijan toimeentulo on sidottu suorittamiseen.  Ylipäänsä syyperusteiseen sosiaaliturvajärjestelmäämme liittyy ajatus siitä, että täytyy olla joku syy, että tarvitsee toimeentuloa. Perustulo taas lähtee ajatuksesta, että toimeentulo kuuluu kaikille.  Perustulon myötä ei tarvitsisi sopia ulkoapäin asetettuihin kategorioihin ja vaatimuksiin, jotta saisi oikeuden ylipäänsä tulla toimeen.  Sen takia maksuttoman koulutuksen lisäksi meidän tulee vaatia elämiseen riittävää vastikkeetonta perustuloa.  

Valtauksen ohjelma

Porthanian valtauksessa kyse on myös siitä, millaista yliopistoa me haluamme puolustaa. Marssimmeko me sivistysyliopiston ideaalia puolustaen vai luommeko me yhdessä yliopistolle toisenlaista avointa tilaa, joka lähtee meidän halustamme opiskella ja tutkia. Sen sijaan, että lähtisimme valmiisiin keskusteluihin sivistysyliopistosta ja työurien pidentämisestä, me voimme synnyttää uutta keskustelua omilla ehdoillamme. Meidän ei tarvitse puhua virkamiesten ja elinkeinoelämän kielellä. Porthanian valtauksessa sai taas huomata, että me voimme ottaa yliopiston tilan haltuun ja määrittää sen uudelleen.

Sivistyksen symboleista tuli meidän omia värikkäitä luomuksiamme

Kuvia valtaukselta Fifistä

One response to “Porthanian kommuuni

  1. Paluuviite: Porthanian loputon valtaus « Toimittaja testaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s