Asunnottomien yön tapahtumista

PA170559

Asunnottomien yö järjestettiin eilen (17.10.) 11. kerran.  Näinä vuosina asunnottomien määrä ei ole juurikaan laskenut vaan voi olla, että tilanne talouskriisin myötä huononee edelleen, kun pienituloisilla ei ole enää varaa kasvaneisiin vuokriin ja työttömyys kasvaa.  Asuntotilannekin on entistä huonompi; vuokra-asunnoista on pulaa ja vuokrat ovat nousseet kasvaneen kysynnän myötä.   Tänä syksynä asumiskysymysten pohjalta onkin noussut uudenlaista liikehdintää. Se näkyi Asunnottomien yönä, kun Asuntotoiminta-verkosto järjesti mielenosoituksen ja julkisen talonvaltauksen (lue lisää:  http://asuntotoiminta.blogsome.com ).

Asunnottomuus on usein nähty yksittäisten syrjäytyneiden ongelmana ja keskustelu asunnottomuudesta on kiinnittynyt erityisesti pitkäaikaisasunnottomuuteen ja sosiaalityöhön. Asuntotoiminta ja Opiskelijatoiminta ovat kääntäneet tätä keskustelua. Pitkäaikaisasunnottomuuden lisäksi on tuotu esiin muita asunnottomuuden muotoja: pienituloisten, opiskelijoiden ja nuorten pätkäasunnottomuutta. Tällöin asunnottomuuden takaa paljastuu asumisen epävarmuus.

Korkeat vuokrat ja edullisten vuokra-asuntojen puute johtavat laajan ihmisryhmän asumisen epävarmuuteen. Samalla on nostettu esiin, että tämä asumisen epävarmuus johtuu poliittisista päätöksistä. Tuettua vuokra-asumista on vähennetty. Kiinteistökeinotteluun ei ole puututtu ja kaavoituksessa toimistotila on asetettu asumisen edelle. Asuminen on luokkakysymys, koska samalla kun pienituloiset kärsivät huonosta asuntotilanteesta, kiinteistökeinottelijat hyötyvät kiinteistöjen arvon noususta ja siten asumisen kalleudesta.

Asiat voisivat olla toisin meilläkin jo lainsäädännön tasolla. Tästä löytyy esimerkkejä muista maista.  Fifissä (http://fifi.voima.fi/artikkeli/Laillisesti-valtaamassa/3259) oli kiinnostava artikkeli Espanjasta, jossa lainsäädäntöön on kirjattu oikeus asumiseen ja valtion velvollisuus torjua kiinteistökeinottelua.

Asunnottomien yön tapahtumat osoittivat, että uudesta poliittisesta liikehdinnästä löytyy valmiutta suoraan toimintaan asumistilanteen parantamiseksi. Asunnottomien yönä valtaus tehtiin julkisesti, virkavallan ja median edessä, ja siihen pystyivät osallistumaan kaikki halukkaat. Valtaaminen ei enää näyttäytynyt pienien marginaaliryhmien toimintana. Sen sijaan huomattiin, että valtaaminen saattoi muodostua laajankin joukon avoimeksi ja yhteisölliseksi poliittiseksi toiminnaksi.  Asunnottomien yön valtaus haastoi vallitsevan politiikan, jonka takia  tyhjä tila ja asunnottomuus kasvavat samaan aikaan ja jossa tyhjän tilan lisääntymisestä huolimatta edullisista vuokra-asunnoista on puutetta. Asuntotoiminnan tekemä valtaus otti kaupunkitilaa haltuun ja samalla toi esiin sen jakautumisen epäoikeudenmukaisuutta.

Vasta valtaukset ovat tehneet näkyväksi ja konkreettiseksi kiinteistökeinottelun ja tyhjän tilan olemassaolon.  Sen takia näkisin, että valtauksilla on ollut keskeinen rooli tämän syksyn asuntopoliittisessa keskustelussa.  Valtaukset ovat politisoineet huonon asuntotilanteen ja asumisen kalleuden. Samalla ne ovat luoneet aitoa poliittista painetta asuntotilanteen parantamiseksi. Huono asuntotilanne ja kohtuuttoman korkeat vuokrat eivät ole välttämättömyyksiä vaan niitä vastaan voi toimia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s