Asumiskeskustelua ja asuntotoimintaa

Häädetty Venetsia-talo
Häädetty Venetsia-talo

Tänä syksynä asumisesta on ollut laajaa julkista keskustelua. Talouskriisin myötä tyhjilleen jäävät toimistotilat, vuokra-asuntojen kysynnän kasvu ja pääkaupunkiseudun vuokrien nousu ovat kaikki saaneet aikaan sen, että asuminen on tullut näkyväksi poliittiseksi kysymykseksi.

Eilen Opiskelijatoiminta keskeytti asuntoministeri Jan Vapaavuoren puheen Vuokraturvan järjestämässä asuntopaneelissa,  jonka aihe oli ”Onko pieniä asuntoja liikaa vai liian vähän?” ja jonne oli kutsuttu puhumaan asuntoministerin lisäksi muun muassa kaupungin päättäjiä.  Opiskelijatoiminnan puheessa korostettiin, että koko tapahtuman kysymyksen asettelu oli väärä. Kyse ei ole asuntojen koosta vaan vuokratasosta, johon pienituloisilla ei ole varaa. On kyse siitä, keille asuntoja rakennetaan; yrityksille ja rikkaille veronmaksajille löytyy tilaa kaupungista, muille ei. Tarvittaisiin poliittisia päätöksiä, joilla ihmisten perusoikeus asumiseen taattaisiin. Kiinteistökeinottelu pitäisi estää, edullisia vuokra-asuntoja tarvittaisiin lisää, vuokrien nousua pitäisi rajoittaa vuokrakatolla ja tyhjien tilojen haltuunotto pitäisi laillistaa.  (katso lisää: http://opiskelijatoiminta.net/2009/09/24/opiskelijat-keskeyttivat-asuntoministerin-puheen/)

Opiskelijatoiminta on ollut avaamassa tänä syksynä keskustelua asumisesta. Venetsia-talon valtaus nosti opiskelija-asunnottomuuden esille perinteisten asunnottomuuden muotojen rinnalle. Opiskelijat häädettiin talosta lopulta usean kymmenen mellakkapoliisin voimin eikä kaupunki suostunut edes neuvottelemaan asunnottomien opiskelijoiden kanssa. Kaupunki tuntuu haluttomalta käymään keskustelua asumisesta, vaikka juuri nyt pitäisi keskustella siitä, miten asumisongelmaa voisi helpottaa.

Kamppailu asumisesta ei ole kuitenkaan päättymässä vaan nyt Helsinkiin on alkanut ilmestyä julisteita, joissa mainostetaan Asunnottomien yönä (17.10.) tapahtuvaa mielenosoitusta ja julkista talonvaltausta (katso lisää: http://asuntotoiminta.blogsome.com/).

Asunnottomuuskysymys onkin kääntymässä asumiskysymykseksi. Asunnottomuus ei ole yksittäisten ihmisten elämän hallinnan ongelma vaan on kyse yhteiskunnallisista rakenteista ja poliittisista valinnoista, jotka luovat asumisen epävarmistumista.  Asumisen epävarmuus vaikuttaa kaikkien prekaarien elämään ja niin on meidän kaikkien etujen mukaista toimia asunnottomuutta ja asumisen epävarmistumista vastaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s