Kamppailu asumisesta

Opiskelijatoiminta Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleilla 7.9.

Opiskelijatoiminta Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleilla 7.9.

Asumisen epävarmuus on konkreettinen prekaarin elämän kokemus, joka on tuttu yhä useammalle. Kaupungin vuokra-asuntoihin on kohtuuttomat jonot ja opiskelija-asunnoistakin on pahempi pula kuin koskaan. Samaan aikaan yksityisten asuntojen vuokrat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla niin korkeiksi, ettei pienituloisilla ole niihin varaa. Tyhjää toimistotilaa on kuitenkin pääkaupunkiseudulla lähes miljoona neliömetriä. (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomalainen+asuu+ahtaasti+mutta+ty%C3%B6skentelee+v%C3%A4lj%C3%A4sti/1135249172238)

Pitkäaikaisasunnottomien lisäksi asuntotilanne synnyttää myös toisenlaisia asunnottomuuden muotoja. Esimerkiksi opiskelija-asunnottomuus on näkymätöntä ja vaikeaa kartoittaa. Opiskelijat asuvat kavereiden nurkissa tai milloin missäkin, vailla vakinaista asuntoa, mutta saattavat silti olla kirjoilla esimerkiksi vanhempiensa kodissa. Vaihto-opiskelijat asuvat hostelleissa, kunnes löytävät kunnon asunnon. Hätämajoituksessa olevat opiskelijat ovat vain pieni osa siitä opiskelijajoukosta, joka jonottaa epätoivoisesti opiskelija-asuntoa tai yrittää löytää kohtuuhintaista asuntoa yksityisiltä vuokraajilta.

Asumisen epävarmuus ei koske vain niitä, jotka ovat ilman asuntoa, mutta myös niitä, jotka pelkäävät jäävänsä asunnottomiksi tai joutuvat kamppailemaan saadakseen vuokransa maksettua. Asumisen kalleus koskee kaikkia, jotka joutuvat tekemään töitä pystyäkseen pitämään itsellään jonkinlaisen asunnon ja kodin.  Työstä ei voi kieltäytyä, vaikka ehdot olisivat huonot, koska vuokra on maksettava.  Pelko työn menettämisestä ja sen seurauksena asunnon menettämisestä johtaa siihen, ettei neuvotteluvaraa ole. Opiskelijoiden opinnot venyvät, kun he joutuvat käymään yhä enemmän töissä pystyäkseen maksamaan kalliista asumisesta pääkaupunkiseudulla.

Opiskelijatoiminta on nostanut huonoa asumistilannetta esiin valtaamalla viime perjantaina Lapinlahden sairaalan alueella olevan Venetsia-talon asunnottomien opiskelijoiden väliaikaiseen majoittumiseen. (Katso lisää: http://opiskelijatoiminta.net/ , http://fifi.voima.fi/artikkeli/Asunto-kaikille-vuokrat-alas/3231http://peducalehti.blogspot.com/2009/09/venetsia-talossa-on-tunnelmaa.html )

Kaupunki on uhannut häätävänsä taloon majoittuneet opiskelijat heidän oman turvallisuutensa ja hyvinvointinsa takia, koska talo on kaupungin viranomaisten mukaan asuinkelvoton. Tämä on kuitenkin vain näennäinen syy. Perimmäinen syy on poliittinen. Jos kaupunki olisi kiinnostunut asunnottomien opiskelijoiden hyvinvoinnista, se olisi tarjonnut taloon majoittuneille toista paremmassa kunnossa olevaa tilaa. Sen sijaan kaupunki on katkaissut talosta vedet ja sähköt, mikä ei ainakaan lisää talon turvallisuutta ja elinkelpoisuutta. Vallattu talo on ollut vuosia tyhjillään (sähköt ja vesi toimivat silti tiistaiaamuna tapahtuneeseen katkaisuun asti) eikä sille ole suunniteltu vuoteen minkäänlaista käyttöä ennen remontin alkamista. Kyse onkin pohjimmiltaan poliittisesta tahdosta: keille halutaan antaa kaupungista elintilaa ja keille ei.

Asuntopula ei ole neutraali tosiasia, kun kaupungissa samaan aikaan on tyhjillään olevia tiloja.  Asumisen epävarmuus ei kosketa kaikkia samalla tavalla. Yrityksille ja rikkaille veronmaksajille löytyy tilaa, mutta samaan aikaan pienituloiset joutuvat muuttamaan yhä kauemmaksi kaupungin keskustasta ja kamppailemaan jatkuvan epävarmuuden kanssa pitääkseen asuntonsa. Asunnottomuuden pelossa pienituloiset tulevat sidotuksi heitä työllistäviin yrityksiin, jotka hyötyvät tilanteesta. Korkeiden vuokrien kanssa kamppailevat opiskelijat ovat myös halpaa ja alistuvaa työvoimaa yrityksille. He joutuvat ottamaan vastaan minkä tahansa työpaikan pitääkseen kiinni asunnostaan. Lisäksi heillä on vähemmän neuvotteluvoimaa kuin valmistuneilla ammattiliittoihin kuuluvilla ja tutkinnon omaavilla kokopäiväisillä ja vakituisilla työntekijöillä.  Asuntopula ja asumisen kalleus ovat luokkakysymyksiä.

Kamppailu asumisesta  jatkuu riippumatta siitä, onko ylioppilaskuntien järjestämiin hätämajoituksiin jonoa tai häädetäänkö Venetsia-talon valtaus, koska kyse on paljon laajemmasta taistelusta elämän edellytyksistä. Asumisesta kamppaileminen on luokkataistelua.

Mainokset

One response to “Kamppailu asumisesta

  1. Paluuviite: Vallankumouksen hedelmiä :: Kuuma asuntosyksy :: September :: 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s