Asioita, joista ei voi puhua?

Sukupuolinen ja seksuaalinen häirintä on asia, josta on vaikea puhua yliopistolla. Miten sen voi selittää itselleen, että mies, joka ahdistelee opiskelijatyttöjä, saa pitää virkansa tai jopa valitaan uuteen virkaan? Miten voi puhua siitä, kuinka opiskelijabileissä pojat kähmivät tyttöjä yhteisen hauskanpidon varjolla? Onko tämä sellainen asia, josta ei voi puhua edarivaaleissa? Minun mielestäni  tämä on asia, josta voi ja pitää puhua vaaleissa ja kaikkialla yliopistossa. Pysymällä hiljaa yliopistolla tapahtuvasta häirinnästä, me annamme sille hiljaisen hyväksynnän.

Häirinnästä on vaikea puhua, koska se on kokemuksena hirveän henkilökohtainen. Se, joka kohtaa häirintää, joutuu vastoin tahtoaan uhrin asemaan ja joutuu myöntämään asettuneensa alttiiksi häirintätilanteelle. Häirintä siis uhriuttaa, tekee naisesta objektin miehen halulle ja toiminnalle. Sukupuolinen ja seksuaalinen häirintä tunkeutuu henkilökohtaiseen sukupuoliseen ja seksuaaliseen identiteettiin, tapaan jolla yksilö ilmaisee sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan.

Toisaalta häirinnästä on vaikea puhua, koska se niin suoraan paljastaa yliopiston mieskeskeisyyden ja akateemisten piirien sovinistisuuden. Jos puuttuisimme häirintään, meidän pitäisi puuttua myös siihen, että naiset eivät saa yliopistolta virkoja ja heidän etenemisensä tutkijauralla on vaikeampaa kuin miesten.  Meidän täytyisi samalla puuttua akateemisten pöytäjuhlien ja opiskelijabileiden seksistisyyteen, koko siihen tapaan, jolla yliopistolla verkostoidutaan. Meidän täytyisi puuttua akateemiseen keskustelukulttuuriin, jossa on niin helppoa tulla ohitetuksi ainoastaan sukupuolensa takia ja jossa on mahdotonta tuoda esiin omaa kokemustaan naisena.

Minun mielestäni tähän asiaan täytyy viimeinkin tarttua. Se pitää nostaa kaikkien nähtäville. Nykyisessä yliopistossa ei ole mitään mahdollisuuksia toimia naisena, mutta ei sen tarvitsisi olla näin. Keväällä vallatuissa yliopistorakennuksissa heräsin siihen, että nämä tilat ja käytävät kuuluvat lopulta meille. Me luomme joka hetki uudelleen tämän instituution osallistumalla sen käytäntöihin eikä meidän tarvitsee ottaa yliopistoa tällaisena. Sen rakenteita voi murtaa. Voimme tuoda keskusteluun asioita, joista ei voi puhua. Voimme synnyttää toisenlaista keskustelun ja toiminnan kulttuuria yliopiston ahtaille käytäville, ottaa tiloja haltuun toisenlaiselle keskustelulle ja verkostoitumiselle.

Kaikki lähtee oman kokemuksen esiin tuomisesta, sen jakamisesta muiden kanssa ja sen pohjalta lähtevästä pyrkimyksestä muuttaa epätasa-arvon tilannetta. Sen takia omasta syrjinnän kokemuksesta puhuminen ei ole koskaan turhaa ja näistä asioista täytyy puhua yhdessä. Niihin täytyy puuttua yhdessä ja luoda kamppailua toisenlaisen yliopiston puolesta.

4 responses to “Asioita, joista ei voi puhua?

  1. Paluuviite: Vallankumouksen hedelmiä :: Strategisia hedelmiä :: September :: 2009

  2. Hyvää, hyvää tekstiä. Tärkeitä kytkeytymisiä. Kiitos.

  3. Hyvin tärkeä kysymys on, missä menee flirtin ja häirinnän raja. Flirttihän on välttämätöntä monistakin syistä, jotka ovat tarkemman miettimisen jälkeen ymmärrettäviä. Hyvät tavat ovat flirtin rajojen tietämisessä samoin välttämättömät. Minua miehenä on epäsuorasti moitittu yliopistolla tapahtuneesta sukupuolisesta häirinnästä. Itse en mielestäni ”tilanteessa” häirinnyt.

    On selvää, ettei naisten ja miesten maailmoita tulisi tehdä toisilleen käsittämättömiksi.

  4. Yliopiston miesvaltaisuus on hämmentävää siksi, että opiskelijoista kuitenkin niin suuri osa on naisia. Ja samalla opiskelijoiden naisvaltaisuus myös jotenki piilottaa laajempiin järjestyksiin, arvostuksiin ja hierarkioihin kytkeytyvän eriarvoisuuden.

    Eilen Tampereen yo:n juhlissa jälleen kerran turhautti kun tajusin, että juhlasalin kuulijoista suuri osa oli naisia, mutta esim. juhlakirjan lähes parinkymmenen kirjoittajan joukkoon heitä oli mahtunut vain kolme.

    Yliopiston vallanjakomekanismeista on hirmu vaikea saada kiinni. Aika hyvin minusta ovat onnistuneet Johanna Kantolan ja Minna Nikusen tekemät tasa-arvoselvitykset, toinen Helsingissä ja toinen Tampereella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s